Ostgratinerad kyckling i tomat

Snabbt, lätt och gott! Kyckling med örter och tomat blir alltid gott. Enkel rätt att förbereda i god tid.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500-600 g kyckling, utan ben (4 filéer)
  • 1 stor aubergine
  • 1 mellanstor gul lök
  • 1 liten röd lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 500 g krossad eller passerad tomat
  • 2 dl riven, lagrad ost
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja + olja till stekning
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan

Gör så här:

Börja med tomatsåsen. Finhacka löken. Krossa eller pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuk i lite olja i en panna stor nog att rymma tomatsåsen. Tillsätt kryddorna, saltet och tomaten. Låt koka samman och småputtra på låg värme några minuter.

Undertiden skivar du auberginen i tunna skivor.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek kycklingen runt om så den får fin färg. (Om du gör rätten i förväg och bara vill värma den före servering ska du genomsteka köttet!)

Smörj en ugnsfast form noga. Täck botten med tomatsås. Varva sedan kyckling och aubergine i formen. Häll resten av såsen på och omkring kycklingen. Strö den rivna osten över och gratinera i ugn 225 grader i cirka 25 minuter. Kontrollera så att köttet är genomstekt och inte rosa.

Servera med ris, bulgur, couscous eller pasta.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se


Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

Surdegsbakandet stannade inte vid att bli en våg. Det är en alldeles för bra metod för att glömmas bort! Vi hjälper dig komma igång med din egen surdeg så du kan baka allt från grovt rågbröd med russin till ljust formbröd.

Experimentera gärna med dinkel eller havre för att hitta din favorit till frukosten. För dig som inte har degblandare eller starka armar rekommenderar vi knådfritt dinkelbröd helt utan jäst. Välkommen till en värld av gott bröd!

 surdegsbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...