![]() ![]() Helstekt kyckling med fyllning![]() En riktigt klassisk, helstekt kyckling i ugn. Fylld med champinjoner, krutonger, basilka och bacon. En rätt värdig de allra högsta söndagsmiddagsambitioner! Du behöverReceptet är för 6-8 personer. Fylld kyckling
Gräddsås
Gör så här:Börja med fyllningen: Tärna brödet i bitar på cirka 2X2 cm. Klipp eller skär baconet i små bitar. Smörstek brödet till frasiga krutonger och lägg dem i en bunke. Fräs baconet något, men inte för hårt. Blanda det med brödet. Klipp eller hacka basilkan och blanda ner den i fyllningen. Slå över vinet och blanda. Smaka av, salta och peppra. Lägg kycklingen på ett galler över en ugnsfast form eller plåt. Pressa citronen och pensla hela kycklingen, både utanpå och på insidan. Fyll kycklingen med fyllningen och sätt en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Smält smör och pensla hela kycklingen med smör. Strö över lite salt och peppar. Lägg över en bit folie och sätt in kycklingen i nedre delen av ugnen i 175 grader. Räkna med att det tar cirka 2 timmar innan kycklingen är genomstekt. Efter cirka 1 1/2 timme kan du hälla 3-4 dl vatten eller grönsaksbuljong i botten av formen under kycklingen. På så sätt får du en fond till en god sås. När temperaturen är 70 grader är kycklingen klar. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp. Servera fyllningen tillsammans med fyllningen. Lämpliga tillbehör är ugnsbakade rotfrukter, klyftpotatis, hembakat bröd och grönsaker. Vill du göra en god sås till kycklingen gör du såhär: Häll upp fonden från kycklingen (vätskan+vattnet eller bujongen i formen) i en kastrull. Tillsätt 1 1/2 dl vispgrädde och koka upp. Smaka av och salta om det behövs. Tillsätt gärna lite vinbärsgele för att bryta smaken. Red såsen med 1 msk Maizena utrört i 1/2 dl vatten. Koka upp och vispa tills såsen tjocknat. Servera varm tillsammans med köttet. ![]() ![]() ![]()
|
|