Baconlindad dragonkyckling

Baconlindad kyckling tillsammans med ugnsrostade rotfrukter... Ett örtkryddat recept som dessutom är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Kyckling och rotfrukter

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 pkt bacon
  • 2-3 rödlökar
  • 4 rödbetor
  • 4 morötter
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • smör eller olja till formarna och olja till rotfrukterna

Yoghurtsås

  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1/2 tsk senapspulver
  • 1 msk råsocker eller 1/2 msk honung
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • vitpeppar

Matvete

  • 3 dl matvete
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk torkad basilika

Gör så här:

Blanda ingredienserna till såsen och ställ den kallt så smaken hinner mogna.

Smörj två eller tre ugnsfasta formar, en till kycklingen och en eller två till rotfrukterna. Skala rotfrukterna och skär dem i halvor eller klyftor. Skala och klyfta rödlöken.

Lägg rödlöken i botten på formen där kycklingen ska tillagas.

Vänd nu rotfrukterna i olja och fördela jämnt i formarna. Krydda morötterna med timjan, salt och svartpeppar. Krydda rödbetorna med rosmarin och salt.

Skär några snitt i kycklingfiléerna med en vass kniv, strö över dragon och linda 2-3 skivor bacon runt varje bit. Lägg filéerna ovanpå rödlöken.

Ugnsbaka rotfrukterna i cirka 200 grader i 40-45 minuter. (Tiden varierar kraftigt beroende på hur stora bitar du skurit.) Känn med en sticka om de är färdiga och täck med folie om de riskerar att bli brända. Folie eller lock under halva tiden gör också rotfrukterna saftigare och minskar risken att de blir torra.

Tillaga kycklingen i 30-35 minuter. Använd gärna en termometer och låt köttet bli 70 grader i mitten. I annat fall, skär ett snitt och se att köttsaften och köttet inte är rosa.

Koka under tiden upp buljongen och basilikan, tillsätt matvetet. Låt vetet koka fem minuter och sedan stå och svälla tills de andra rätterna börjar bli klara. Smaka av matvetet med olivoljan och vinägern.

Servera kycklingen genast, tillsammans med såsen, rotfrukterna och löken som kokt tillsammans med kycklingen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Kari
16 juni 2009

Denna är PERFEKT på grillen(dela fileérna på längden och i tre)! med bara sallad eller med vår-lök och sucini också på grill, till.Vi gjorden den utan några kryddor - mycket gott det oxå.

Kommentar av Calle
4 juni 2009

Bjöd flickvännen på detta och det blev otroligt gott! Denna rätt kommer att lagas många fler gånger. Men förmodligen skippas matvetet, rotfrukterna var tillräckligt.

Redaktionens kommentar
Visst är det gott?! Kul att höra att det blev lyckat!
Kommentar av Munnen
24 maj 2009

Låter ju enormt gott! Måste testa det imorgon =-)

Kommentar av Anna i Lund
3 oktober 2010

Gud vad gott! åt detta på en tjejmiddag igår, kändes väldigt nyttigt samtidigt. Superduper gott! ska bjuda min sambo på detta snart. Var lite skeptisk till matvete först, men upptäckte att det var väldigt gott tillsammans med sås och kryddor.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu

Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

frukostbullar.se


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...